Uw kledingmerk succesvol in de Chinese markt zetten vergt ontzettend veel voorbereiding, financiële en mentale commitment, en natuurlijk doorzettingsvermogen. Maar niets is onmogelijk. En hoe geweldig is het als uw bedrijf succes begint te boeken en uiteindelijk een deel van deze enorme markt weet te veroveren. De afgelopen jaren heeft China een ongekende ontwikkeling doorgemaakt. En het land staat allesbehalve stil. Uit verschillende recente onderzoeken komt een aantal kansen naar voren, kansen waarmee u zich zou kunnen onderscheiden in deze zeer competitieve markt.
KANS 1: INSPELEN OP EEN GROEIEND VERLANGEN NAAR MVO
In Nederland zijn we natuurlijk al even bekend met de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar ook in het steeds welvarendere China krijgt dit concept steeds meer aandacht onder de bevolking. Men wil niet meer dagelijks geconfronteerd worden met ernstige luchtvervuiling of slechte arbeidsomstandigheden, om maar twee voorbeelden te noemen. Ook de overheid – uw belangrijkste partner in China – ziet het belang in van verbetering en duurzaamheid wordt steeds meer gepromoot. De snelle groei van de duurzame kledingmarkt illustreert duidelijk een toenemende interesse in duurzame kledingproductie en -consumptie.
Wilt u deze kans verder onderzoeken dan is het belangrijk om rekening te houden met twee grote uitdagingen. Allereerst blijkt onder consumenten een algemene perceptie te bestaan dat milieuvriendelijke kleding minder stijlvol is dan reguliere kleding. Een belangrijk aandachtspunt, want het blijven natuurlijk uw designs die zullen moeten aanslaan. Daarnaast is deze milieubewuste levensstijl in China in opkomst en consumenten zijn nog onvoldoende op de hoogte van de impact van kledingaankopen op het milieu. Juist die kennis is cruciaal om consumenten te bewegen milieubewuste aankopen te doen. Het is dan ook noodzakelijk om een aantal educatieve strategieën te ontwikkelen in uw marketingcampagnes en merkbeleid mocht u besluiten deze weg in te slaan.
Chances are where the complaint is.
机会就在抱怨的地方。
KANS 2: ONDERSCHEIDEN DOOR MIDDEL VAN CO-DESIGN
Naast het besteedbaar inkomen in China groeit ook de vraag naar innovatieve en gepersonaliseerde producten. De Chinese consument wil kwaliteit en de mogelijkheid om producten te laten voldoen aan individuele behoeften. Echter is co-design vooralsnog een relatief nieuw, onbekend en onzeker concept voor de Chinese consument en dat biedt kansen. Gepersonaliseerde producten zorgen voor meer producttevredenheid doordat de consument kan meedenken over pasvorm, stijl, comfort en functionaliteit. Consumenten bouwen een emotionele band op met het product waardoor ze het relatief langer gebruiken. Dit verlengt ook de levensduur van het product wat weer een positieve invloed heeft op het milieu. Een big issue in China dus; als u hier een “oplossing” voor heeft kan uw marketingteam natuurlijk helemaal los.
Co-design: een kans, maar ook zeker een uitdaging. Bedrijven moeten namelijk weten hoe ze hun doelgroep kunnen voorzien van de noodzakelijke kennis evenals het vertrouwen om dit proces van co-design aan te gaan. Daarnaast moet een bedrijf uiteraard ook beschikken over de noodzakelijke technologische tools om dit concept succesvol aan te kunnen bieden. Vooralsnog lukt dit slechts een klein aantal bedrijven waarvan een prominent voorbeeld natuurlijk NikeID studio (sneakers) is. Co-design biedt bedrijven dan ook een belangrijk concurrentievoordeel in een zeer competitieve markt. Een significante marketingstrategie in de ontwikkeling en het behoud van loyale klanten. Niet eenvoudig te realiseren misschien, desalniettemin zeker de moeite waard om te overwegen.
Onderstaand artikel van Salvador et al is echt een mustread, óók als u (nog) niets ziet in dit concept.
KANS 3: FOCUS OP MOBILE FRIENDLY SHOPPEN
Chinese consumenten zijn continue op zoek naar efficiëntere, gemakkelijkere én goedkopere manieren van winkelen, wat heeft geleid tot een boost in online aankopen. Zowel voor research als daadwerkelijke aankopen geeft de meerderheid van de Chinese consumenten de voorkeur aan het onlinekanaal. Internet is booming in China, en daarmee ook het gebruik van mobiele telefoons. In 2019 had China 883 miljoen internetgebruikers waarvan meer dan 90% gebruik maakte van een mobiel apparaat. Ter vergelijking, het aantal internetgebruikers in de VS lag in 2019 rond de 281 miljoen. In 2017 werd maar liefst 84% van alle e-commerce verkoop in China gedaan met een mobiele telefoon. Ook de verkoop van kleding via smartphones heeft de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Kortom, de mobiele telefoon is hét device voor bedrijven om op te focussen. Deze ontwikkeling creëert een aanzienlijke kans voor uw bedrijf. Wederom een kans om u te onderscheiden, want een aantrekkelijke website lanceren in China blijkt in de praktijk minder makkelijk dan het nu wellicht klinkt.
Hoe booming internet en het gebruik van de mobiele telefoon ook is, het lukt slechts minder dan 30% van de kledingretailers om winst te maken uit hun m-commerce kanaal in China. Waar sommigen websites iedere dag miljoenen bezoekers weten te trekken blijken anderen niet aantrekkelijk genoeg voor de Chinese consument. Een mobiel vriendelijke website is cruciaal, evenzeer de Chinese loep waaronder uw bedrijf de gehele website zou moeten leggen. Het is één van de redenen waardoor EBay ooit de strijd verloor met Alibaba. Vergelijk een typisch Chinese website met een Nederlandse/Westerse, en u ziet duidelijk verschil. Uw huidige strategieën simpelweg kopiëren als u naar China vertrekt zal dus hoogstwaarschijnlijk geen succes opleveren, u verdiepen in de wensen van de Chinese consument en u aanpassen wél. Gaat u het avontuur in China aan, zorg dan voor de benodigde kennis en expertise zodat u straks tot deze 30% behoort.